Pimpel Översikt


Pimpel

En mycket spännande metod som sker när isen lagt sig.

Beskrivning (Grunderna)

Pimpelfisket är väldigt populärt i stora delar av landet.
Fisket sker efter alla möjliga arter, men de mest populära fiskarna, eller de arterna som mest associeras med metoden, är Abborre och Röding. Pimpel efter Abborre sker i stort sätt över hela landet medan pimpelfisket efter Rödingen tillmestadels sker i de nordligare delarna.

Metoden i sig är väldigt enkel och lätt att lära sig. Det man gör är att borra ett hål i isen och sedan med hjälp av ett pimpelspö, lina och bete lura fisken att hugga med varierande ryck. Oftast så brukar man släppa ner betet till botten och sedan veva upp några decimeter, men självklart ska man inte begränsa sig till den regeln, eftersom fisken kan stå på alla möjliga vattennivåer.

Utrustning

Utrustningen är förhållandevis enkel och billig jämfört med andra metoder. Man behöver en borr, ett pimpelspö, lina och diverse beten.Tänk på att linan helst ska vara av nylon eftersom flätlina drar åt sig vatten och kan därav frysa i kallt väder. En komplett pimpelutrustning (exkl borr) behöver inte kosta mer än 150 kr.

Spöna finns som enkla små plastspön, till spön som ser ut som ett spinnspö i miniatyr. Rullen kan även den vara en enkel plastrulle eller en liten haspelrulle.
Det vanligaste betet kallas för pirk, ett blänkande långsmalt bete som skall imitera en fisk. På kroken brukar man även ibland fästa ett naturligt bete som tex maggot eller mask, för att locka fisken lite extra.
Utöver pirken så finns det även andra varianter av beten som tex. rödingblänken (större och färggladare), balanspirkar (går horisontellt i vattnet) och mormyskor (en liten fiskyngel-imitation).

En väldigt viktigt sak när man ska ge sig ut på isen för att pimpla är att ha med sig säkerhetsutrustning. Ge dig helst inte ut ensam om isen är under 10 cm, ha även med en mobiltelefon, visselpipa och isdubbar.

Video


 Din varukorg är tom.